10 december.

Tipstack till: Mikael Carlstedt
Text:
 Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Diplomerade ridinstruktören Mikael Carlstedt, som själv tävlar från unghäst till svår hoppning samt driver Dressyrhoppet, bjuder på en markarbetsövning som både lär ut och kontrollerar det inlärda. 
- Både häst och ryttare får jobba för balansen och ryttaren får kontroll på hästen. Långsidan med två räcken blir lite av en examen för dagen, säger Mikael.
Han gillar övningen eftersom man kan använda den till ryttare på alla nivåer. 
- Den speglar det du behöver kunna för att klara av att hoppa runt en bana, utan att få alltför stora problem. 
Det är sista övningen, en linje på 24 meter, som är "examen". Normalt sett rider man sex galoppsprång på 24 meter, men här ska du rida sex en gång, fem en gång och sju en gång. Om du eller hästen är gröna kan ni skippa fem och bara variera till kortare språng.
– Hur det går beror på vilken typ av ryttare du har. De som rider 0,90 till en meter brukar få svårt att räkna galoppsprång till och med. Och man måste känna av nivån - de ryttarna fixar inte att rida på fem galoppsprång. Man kanske ska nöja sig med att de får hoppa in, räkna och fortsätta i samma galopp. Men elever som rider 1,20 ska klara av det här, säger Mikael.
 
Korsgalopp vanligt
För hästen är den förvända galoppen en utmaning. 
- Det är inte ovanligt att man efter första varvet ser att fyra av fem hästar har slagit om till korsgalopp för att hästen inte är igång och för att ryttarna inte tränar tillräckligt ofta på förvänd galopp. Om man rider förvänd galopp på en båge blir det rätt tydligt om ekipaget är i balans. 
Annars vill Mikael att det ska bli bra samspel med hästen.
- Du ska kunna korta, länga, se elasticitet och hästen ska ligga kvar. Man jobbar med ridbarheten på hopphästen, helt enkelt.
När Mikael har hoppträning arbetar han ofta med att höja ridbarhet och lägstanivå. 
- Det spelar ingen roll om hästen kan hoppa två meter om den inte går att styra! Hästarna måste bli lättare att rida och det blir de genom att ryttarna blir duktigare på att utbilda sina hästar. 
Att det inte går fortare framåt för många av oss hobbyryttare tror Mikael kan bero på tidsbrist. 
- Och självdisciplin, man hör ofta ryttare som hoppar bara en gång i månaden för att det är så jobbigt att bära fram hinder...
 
 
Gör så här: 
 
A. Kom i vänster varv i trav. Rid över travbommarna på kortsidan och gör en båge på långsidan runt galoppbommarna. Rid utanför bommarna på kortsidan. Längs långsidan jobbar du hästen lite sidvärts. Variera så att du rider antingen med huvudet mot väggen eller in mot mitten. 
- Det här är "Hej och välkomna, vi börjar med trav" - själva kom igång-övningen, säger Mikael.
Gör till vänster ett par varv, byt och gör till höger. 
 
B. Efter ett par gånger i båda varven, när man känner att hästen kan det här, kan man efter att de gjort sidvärtslångsidan upp fatta galopp vid mitten på kortsidan (vid galoppbommarna) och jobba i förvänd galopp på bågen. Välj att jobba i höger varv. 
 
C. Nu har du ridit övningen i trav i vänster och höger varv, och i trav och galopp i höger. Välj nu vänster varv och jobba bara i galopp. Gå över de fem galoppbommarna längs långsidan, passera runt 8-meters-övningen. Lägg en båge runt de båda räckena och kom på galoppbommarna. 
 
D. Om det funkar bra ska du nu växla varv till höger. Lägg in 8-metersövningen. Kom i höger galopp förbi räckena längs fyrkanten. Så är det dags att galoppera över bom, ta 2 språng till räcket, 2 språng, balansera av och fortsätt över galoppbommarna på långsidan. 
- I åttametersövningen måste ryttaren fånga upp sin häst tidigt efter att den landat. Du kommer att uppleva att det är lite trångt med de två sprången efter hindret. Sträck upp dig och ta en förhållning för att få plats!

E. Kom bara på 24-meterslinjen. Variera antalet galoppsprång från det normala antalet, sex språng, till fem, sju och eventuellt åtta. Kom på i båda varven. Här får ryttaren visa att han eller hon fått kontroll på hästen under passet. 
 
Unghäst:
Om man har en unghäst kan man anpassa övningen - till exempel ta bort sockerbitarna. Kortsidesövningen som har åtta meter för en vanlig stor häst kan man behöva rulla ut en meter. 
Man kan också välja färre "delmoment" på en unghäst. 
 
Bygg så här:
Det enda som inte syns på skissen är att det ska vara två markbommar på räcket som är utrullade cirka 20 centimeter på var sida.
Det här är mer en lydnadsövning och skolningsövning än en övning där du ska maxa höjden. Räckena kan du höja lite som avslutning om du vill, bygg då på din tävlingshöjd, men resten är bara lydnad. Tävlar du 1,20 kanske du bygger en meter högt på kortsidan.
 
Kort ridhus/bana:
I 20x40-ridhus kan man göra så att man går in ett varv på volten och sedan tar travbommarna på vägen ut. Fatta höger galopp, rid bågen, kom ut där travbommarna är. Bryt av till trav - i stället för att styra in på travbommarna i obalans, rid förbi och lägg en volt för att styra upp. 
- Tanken är att du ska ha så bra koll att du kan göra det här på en 20x40-bana. Det är klart, sitter du på en häst som går 1,30 är det inga problem. Men sitter du på en femåring så...

 

Syfte:
Ryttaren ska skaffa sig kontroll över hästen, och ryttaren ska skaffa sig och sin häst balans. Hitta rytmen.

 

Svårighetsgrad: 
Bas.

 

Tänk på det här: 
Om du är "grön" ska du inte räkna med att lösa uppgiften till fullo och klara av den på en gång. Om det går dåligt och du inte får till det är det antagligen för svårt. Gör det svåra enklare! Får man inte hästen att trava över travbommarna, skritta över dem först eller ta bort sockerbitarna. Blir det krångel, gör det enklare!

 

 

 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: